Grasteelt en -oogst

 

Graszaaien graszaaien Samex zaaimachine
Met 58 rijen zaaien op 3 m.  Een meesturende bandenpakker voor op de trekker drukt de grond over de hele werkbreedte gelijkmatig aan. Een rotorkopeg met een schaaf vóór de zaaimachine egaliseert en verkruimelt het veld tot ideaal zaaibed. De packerrollen drukken het graszaad iets in de aarde en zorgen zo voor een goede capillaire werking.  Het water komt bij het graszaad wat daardoor snel begint te ontkiemen. De strooirol brengt een dun laagje aarde over het graszaad. Het gras groeit snel volvelds dicht, waardoor onkruid minimaal de kans krijgt.
Grasdoorzaaien doorzaaien Vredo Met Vredo/Evers combinatie
Evers fronteg krabt oude gras- en bladresten los voor een ‘open’ bodem, en bestrijdt muur. Vredo doorzaaimachine brengt graszaad 1,5 tot 2 cm diep in de grond. Dit zorgt voor een hoog opkomstpercentage en minimaliseert de vogelvraat. De rijafstand is 7,5 cm, werkbreedte 4,5 m.
Of met 9 meter brede wiedeg.
Kan voor weinig kosten per ha een geringe hoeveelheid graszaad per ha zaaien. Krabt gelijkertijd de plakkerige oude gras- en bladresten van de bodem los door op iedere 2 cm een egtand te laten werken. De hoeveelheid muur wordt daardoor ook teruggedrongen. Een pneumatische zaaimachine blaast het graszaad tussen de egtanden. Minder geschikt voor grotere hoeveelheden graszaad als er droge perioden volgen, omdat het zaad minder ín de grond terecht komt.
Grasmaaien grasmaaien Krone maaicombinatie, 9 m breed
Het gras wordt intensief gekneusd door stalen klepels die op hoge toeren draaien. Het gras gaat door de kneuzer om daarna volvelds te worden gespreid. Voor de eerste omgang langs de kant is een hydraulisch verstelbare zwadversmaller om het gras verder van de afrastering af te leggen. Hoe sneller gras na maaien droogt des te meer voedingstoffen in het gras behouden blijven. Daarmee verhoogt kneuzen en spreiden de voerkwaliteit. Navigatie met behulp van  satelliet maakt het grasmaaien nog efficiënter.
Harken Vierelements hark Krone 4-elements hark
Legt tot 14,5 m breed als 2 wiersen in het midden af, zonder proppen. Hierdoor vult een invoerrotor van een oogstmachine zich over de volle breedte. Zo is een hogere werksnelheid mogelijk met behoud van goede snijkwaliteit en beter gevulde balen en opraapwagens.
Harktanden zijn per element vanuit cabine elektrisch in hoogte verstelbaar. Onze medewerker stelt tijdens het harken de tanden van de machine steeds hoger af, totdat er zichtbaar een waasje gras blijft liggen. Daarna stelt hij de machine weer iets lager zodat het veld schoon geharkt wordt.  Daardoor minder zand in de kuil, hoogwaardiger voer en gezondere koeien.
Inkuilen, opraapwagens
snijlengte Pottinger opraapwagen
Opraap/silagewagens
Schoon oprapen door 6 rijen pickuptanden en unieke links-rechts pendelende pickup voor goede bodemvolging, brede gestuurde banden om bodem maximaal te sparen. Conserveermiddel naar wens toe te dienen.
Grote invoerrotor met 8 rijen Hardox meenemers en 45 messen, 34 mm uit elkaar. Perfect gesneden gras laat zich op de voerbult makkelijk verdelen en verdichten. Hierdoor blijft minder zuurstof in de bult achter waardoor een betere conservering. Ook ontstaan er minimale uitkuilverliezen door zuurstof- indringing en broei. Een voermachine kan het gras gemakkelijker verwerken, eventueel goed mengen met andere producten en voor het voerhek brengen.
Inkuilen, hakselaar grashakselen 2 Hakselaar Claas 840 en Schuitemaker silagewagens met lading-afdekking.
Conserveermiddel naar wens. Als het gras door weersomstandigheden niet mooi egaal voorgedroogd kan worden, is de hakselaar de aangewezen machine. Deze mengt nattige delen in het gras en een inkuiltoevoegmiddel beter, waardoor gras in deze omstandigheden goed conserveert in de voerbult.
Graskuil verdelen/vastrijden  az 150 Shovel met kuilverdeler of pennenbak, of zware trekker met kuilverdeler.
Ronde balen persen  Zeer vaste baal, fijn gesneden en conserveermiddel naar wens. Met of zonder wikkelfolie. De kantelaar zet de balen rechtop op de platte kant. De platte kant van een ronde baal is 24 lagen folie dik en de zijkanten 6 lagen. Doordat de balen op de platte kant liggen hebben kraaien minder vat op de bovenkant en is de baal beter bestand tegen harde stoppels of water van onderaf. Het opladen gaat sneller met minder dwarssporen in de wei, omdat de lader de balen van alle kanten uit kan benaderen. De balen staan direct in de juiste positie voor de transportwagen. De platte, dikke folielaag is sterk bij opslag op zowel ruw beton als op zandbodem  (muizen/vocht). Bovendien merkt u waar deze balen op elkaar gestapeld liggen minder condensschade door regenwater tussen de balen. We zien dit als voordeel boven rechthoekige balen die op 6 lagen folie rusten.
We beschikken over twee persen die zowel met foliebinding als met netbinding balen kunnen maken. Dit betekent nog zuurstofdichter, sneller en gemakkelijker voeren en maar één soort afval. Extra folie op de hoeken maakt deze balen nog minder kwetsbaar. Foliebinding is een nieuw systeem, waaraan veel klanten nu de voorkeur geven.
Sinds 2015 maken we met succes ook mengvoerbalen: stro, voordroogkuil en mais.
Bekijk ook eens de FILM van het persen onder aan deze pagina.
Laden met shovel DSC02099wagens ronde balen Balen laden met shovel.
Mogen wij uw balen persen, dan kunt u gratis onze (drie) platte wagens en de speciale balenklem gebruiken.
En verder… – Hooipersen van kleine baaltjes, lengtemaat en gewicht naar keuze
– Graszode beluchten, de bodem onder de graszode doorlatend maken en beluchten
– Weide bloten
– Leveren diverse materialen: graszaden, kuilfolie, onderzeilen, kuilkleden, conserveringsmiddelen e.d.

Facebooklinkedinmailby feather

Reactiemogelijkheid is gesloten